Home / Windhonden blog / Do not lose me! Gebruik een anti-ontsnappingstuig!

Do not lose me! Gebruik een anti-ontsnappingstuig!

 

Galgo’s en Podenco’s veilig aangelijnd!

We zien ze dagelijks op fb voorbijkomen, de vreselijke meldingen.
“Hond ontsnapt, geschrokken en uit tuig of halsband geglipt.

Het gebeurd zelfs dat de hond kans ziet te ontsnappen bij aankomst op de luchthaven of per auto/busje als hij uit de bench wordt gehaald.
Of net aangekomen bij opvang- of adoptiegezin en ontsnapt uit huis of tuin. Of ontsnapt tijdens het uitlaten.

En het betreft niet alleen Galgo’s of Podenco’s en mixjes uit Spanje, nee ook honden uit andere Europese /Oostblok landen die geadopteerd worden ontsnappen te vaak!
 

Vaak gaat het om honden met een trauma. Deze honden vaak mishandeld komen van straat, zijn zwervend aangetroffen of na weken maanden gevangen. Honden die nooit in huis hebben geleefd.
Gelukkig zijn sommige weer snel thuis omdat ze zelf de weg terugvinden naar huis of de plek van ontsnappen.Of ze worden gevonden en komen via de dierenambulance of de persoon die de hond gevonden heeft weer veilig thuis. Helaas loopt het ook vaak helemaal niet goed af en wordt de hond aangereden of in het ergste geval doodgereden.
Een veel gehoorde opmerking is “een ongeluk zit in een klein hoekje”
Ja dat klopt maat toch zijn er veel mogelijk om een ontsnapping te voorkomen.

Helaas ontsnappen er nog steeds te veel Galgos en Podencos.

Hoe kan dat toch, waar ligt dat toch aan?

Als eerste is daar de stichting, die moeten bepalen of een angstige hond wel geplaatst kan worden.
Kan de hond niet beter eerst naar ervaren pleegopvang? Waar de honden onder goede intensieve begeleiding langzaam kunnen wennen aan een heel nieuw leven. Want de binnenlanden van Spanje kun je niet vergelijken met de “binnen landen “van Nederland of Belgie of waar dan ook. Honden die nooit in huis hebben geleefd hebben, maar in een donkere schuur vaak aan een korte ketting hebben gelegen komen in een volkomen andere wereld terecht. Weg uit hun “ellendige ” maar voor hen vertrouwde wereld, naar een hele andere wereld waar alles nieuw en zeker eng is.

Waar dien je rekening mee houden bij plaatsing van een getraumatiseerde hond?

Is de adoptant wel geschikt voor een angstige hond, heeft de adoptant ervaring met windhonden en dan met name de Spaanse trauma honden?
Hoe is de woonsituatie, de gezinssituatie, is de tuin goed en hoog afgesloten?
De omheining moet zeker 1.80 tot 2 meter, een beetje windhond vooral een Podenco springt of klimt zo over een omheining heen.
Hoe goed de bedoelingen ook zijn van een adoptant zonder ervaring, getraumatiseerde windhonden kun je niet zomaar overal plaatsen.

En daar ligt de verantwoording van een stichting/organisatie.

Te vaak wil men zoveel mogelijk honden uit de “hel” van Spanje halen, maar voor die (trauma) honden is zo’n grote verandering een zware ingreep voor hun geknakte ziel.
Die hebben goede intensieve begeleiding nodig, veel rust, veel liefde en vooral heel veel begrip!

GPS tracker …een MUST!

Gelukkig raden steeds meer organisaties een GPS tracker aan.

Voor trauma honden zou een GPS tracker een verplichting moeten zijn, zeker gezien het feit dat er veel honden ontsnappen en deze soms dagen, maanden of zelfs  jaren vermist blijven.

Door de GPS tracker kun je een weggelopen hond makkelijker traceren via je smartphone.

Een GPS tracker garandeert helaas “geen” veilige terugkomst voor uw hond, verdrietig genoeg komen er veel honden tijdens hun vlucht om het leven door een ongeval op de weg of door verdrinking.

Vaak kun je bij een adoptie een GPS racker via de organisatie huren of kopen. Je kunt zelf ook een GPS  tracker kopen.

Het aanbod is groot, met of zonder abonnement.

Het is van groot belang om de hond dubbel te zekeren.                                                                                                                                        

Daarmee wordt bedoeld een goed passende halsband gekoppeld aan een veiligheidstuig vasthebben. Het beste zou zijn om een heupgordel of extra lijn om je middel te dragen waaraan de hond bevestigd zit. Vooral bij de angstige honden, maar de eerste weken, maanden ook bij de niet bange honden, want alles is nieuw en eng voor deze honden.
Helaas gebeurd het te vaak dat de halsbanden te los zitten want men vindt het zielig als de halsband te strak zit. Er moet 1 vinger tussen de nek en de band kunnen, voor de veiligheid van de hond.
Weet je wat zielig is, als de hond ergens van schrikt, zich in alle bochten wringt en uit z’n halsband glipt die te wijd zit. Vervolgens slaat de hond op de vlucht met alle gevolgen van dien …en het ergste is dan als hij wordt aangereden of erger nog doodgereden “DAT IS ZIELIG”!!

Er zijn organisaties/stichtingen waar een hond zelden rechtstreeks vanuit Spanje naar de adoptanten gaat. Deze honden gaan na aankomst eerst naar een opvanggezin zodat de hond rustig kan bijkomen en kan wennen aan een leven in huis. Daarna wordt er een gepast gezin gezocht voor de hond.

Ook zijn er gelukkig steeds meer organisaties/stichtingen die een tracker, een veiligheidstuig en dubbel zekeren verplichten. Dat zou met een adoptie van alle buitenlandse honden gewoon verplicht moeten worden. Het zou zoveel ellende voorkomen…want als je hond uitbreekt dan beland deze gelijk weer in de “hel”!
En wees nou eerlijk, je haalt toch geen hond uit de “hel” om deze hier te laten verongelukken?

Dan worden ze geadopteerd en dan volgt er weer een periode van stress.                                                                                                        

Neem alleen al de reis naar bijvoorbeeld Nederland of België, waar veel aan vooraf gaat. Denk alleen al aan het reis-klaarmaken, vaak voor vertrek nog de castratie of sterilisatie en het inenten, allemaal nieuwe ervaringen in hun vertrouwde omgeving. Dan de reis naar het vliegveld, in een kleine transpor-box, uren wachten, dan in het laadruim ook geen pretje. Na de landing het uitladen en naar de ontvangsthal waar een hoop drukte is, veel mensen en kinderen die (begrijpelijk) enthousiast hun nieuwe hondje willen zien, aanraken.

Of een lange reis met vele honden in een transport bus, uren in een bench, vaak voor de veiligheid niet uitgelaten worden en alleen drinken krijgen. Ze zien niets maar horen alle geluiden van buitenaf.
Dan de aankomst, het uitladen, al die mensen die staan te wachten op hond.
Deze hele onderneming brengt enorm veel stress mee, en dan komt de hond in een hele andere omgeving, dan zijn ze doodmoe en willen ze rust maar toch niet alleen zijn.
Het belangrijk dat wij mensen ons proberen in de hond te verplaatsen en beslissingen nemen die de hond veiligheid bieden. Op het moment dat hij/zij hier aankomt is de hond niet zielig meer.
Maar dat snapt de hond niet en die reageert instinctief door de slechte ervaringen die hij/zij heeft meegemaakt en zal proberen te vluchten.

De kans is groot dat de hond na thuiskomst de eerste dagen veel zal slapen. Een angstige hond zal misschien niet willen eten of ’s nachts eten als het stil is. Als de hond zich wat veiliger waant, zal deze het huis verkennen als iedereen slaapt. Soms willen ze ook hun behoefte niet doen. Maar toch zal deze hond zijn kans afwachten en in een onbewaakt ogenblik de kans grijpen als hij kan ontsnappen!

Het kost soms veel tijd om een hond een veilig gevoel te geven, bij de ene hond kan het langer duren als bij de ander, maar vaak na goede intensieve begeleiding leert de hond dat zijn baasje toch weer thuis/terug komt.

Het is met getraumatiseerde honden vaak één stap vooruit en 3 stappen achteruit, je hebt heel veel geduld nodig!  

Veel honden en zeker de getraumatiseerde honden hebben last van verlatingsangst. De honden hebben in hun korte leven al zoveel meegemaakt. Helaas zijn er ook honden die nooit helemaal het vertrouwen terugvinden en altijd angstig en alert blijven, altijd in de vlucht modus. Deze honden hebben vaak baat bij een leven in stabiele roedel waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn, waar niets moet maar waar ze bijna alles mogen. Waar ze ruimte genoeg hebben om in en uit te lopen en te leven en niet constant geconfronteerd worden met de prikkels van buitenaf.
Gelukkig weet ik uit ervaring dat er mensen zijn die dit aan getraumatiseerde honden kunnen bieden.

Veiligheid begint al bij aankomst en overdracht van de hond.    

Of dit nu op het vliegveld is of ergens op een afgesloten plek, zorg ervoor dat de hond geen seconde los is.

Zorg voor een goed veiligheidstuig met de lijn vast aan een lange lijn om je middel of nog beter een heupgordel en een 2e lijn vast aan de halsband apart vast aan de heupgordel of in je hand. Mocht de riem uit je handen glippen, wat ook kan gebeuren als je hem om je pols dubbel hebt geslagen dan zit de hond nog altijd vast aan om je middel.

Houd er rekening mee dat de hond kan schrikken en zal proberen om te vluchten.

Een rolliijn (flexilijn) wordt sterk afgeraden! Mocht je toch een flexlijn willen gebruiken neem er dan 1 met een lint en niet met een koord. bevestig deze met klein koord/bandje aan het handvat en deze ook om je pols. Als het handvat uit je hand schiet, hangt die nog om je pols en schiet niet tegen je (al zo bange) hond deze zal schrikken en vluchten, het handvat stuitert achter de hond aan en in paniek zal deze blijven rennen! De gevolgen zijn dan niet te overzien.

Registratie van uw hond

Laat zodra u het paspoort heeft de chip op uw naam registreren

De Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG) heeft als doel: het opsporen en herenigen van een dier met zijn eigenaar.

Daartoe registreert de NDG chipnummers van huisdieren. Na registratie van het chipnummer is de eigenaar van een gevonden huisdier snel terug te vinden. Dierenartsen en personeel van de dierenambulances en asielen kunnen de databank 24 uur per dag raadplegen. Op deze manier kunnen zij bij een (gevonden) dier eenvoudig achterhalen wie de eigenaar is.

http://ndg.nl/

Dagelijkse “nieuwe” leven van uw hond  

In huis is het raadzaam om de hond een halsband om te laten, zodat je indien nodig de hond sneller kan pakken, dit is niet aan te raden als er in de ruimte waar de hond verblijft obstakels zijn waar hij zich aan zou kunnen ophangen als deze op zoek is naar een uitgang. In dat geval zou je beter tijdelijk het tuig kunnen om laten, als hij dan ergens aan blijft hangen dan kan hij zich niet ophangen. Als je de hond alleen/ onbeheerd laat zorg dan dat hij ergens veilig zit en doe hem zijn tuig/ halsband af, om ongelukken te voorkomen. Zorg dat de deuren en ramen goed dicht blijven, het mooiste zou zijn een soort sluis tussen buitendeur en hal… en als er iemand aan de voordeur komt zet de hond ergens waar hij niet weg kan, het gebeurd te vaak dat een hond langs je benen wegglipt, ze zijn zo snel! Is er geen mogelijkheid om hem apart te zetten, lijn hem dan gewoon even aan en houd hem kort zodat hij niet naar buiten kan glippen, laat de persoon aan de voordeur maar even wachten…alles beter dan dat de hond ontsnapt. Let op met kinderen in huis, zorg ervoor dat zij niet zomaar deuren opendoen. Een tv, stofzuiger, rommelende pannen, noem maar op dat kennen de meeste honden niet, vaak ook de man des huizes …alles is eng.

Een angstige/onzekere hond zal pas na maanden, soms na jaren… zijn ware karakter laten zien, hij wordt zelfverzekerder en zal elke keer weer zijn grens verleggen. Dat is wat veel mensen ook onderschatten. Het beste is om ervan uit te gaan dat deze honden nog nooit in huis hebben geleefd en hun leven zich heeft afgespeeld in een hele andere omgeving met andere prikkels. Denk aan kennels, schuren, bunkers, aan touwen/kettingen, in shelters of zwervend.

Als je de mogelijkheid hebt om de hond de eerste dagen/weken (afhankelijk van zijn/haar angst) in een goed hoog afgesloten tuin uit te laten is dit zeer aan te raden. Verken de 1e keren de tuin met de hond aangelijnd, kijk hoe de hond reageert of zoekt naar een plek om te kunnen ontsnappen.

Als je met een bange hond gaat wandelen moet ál je aandacht voor de hond én voor de omgeving zijn. Jij bent zijn ogen, zijn oren. Wees voorbereid op het feit dat je hond kan schrikken. Al die geluiden buiten op straat, het verkeer dat langs raast, scooters die voorbij scheuren, en dan nog de spelende en schreeuwende kinderen…. voor veel Galgo’s en Podenco’s is dat een van de grootste trauma’s.
Als je meer honden hebt neem dan de eerste keren alleen de rustigste hond mee, een waar de nieuweling zich aan kan optrekken. Met een hele roedel windhonden en één begeleider kan het ook fout gaan. Laat de hond de omgeving verkennen en ga niet te ver de eerste keren. Loop elke keer dezelfde route naar huis, mocht er wat gebeuren dan zou de hond de weg naar huis kunnen vinden. Het zal vast voor veel mensen allemaal overdreven klinken, maar jij als adoptant/eigenaar bent verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond want jouw hond ziet geen gevaar!

Uit en in de auto ook een mogelijkheid voor een hond om te kunnen ontsnappen

De hond  altijd aangelijnd houden en vastzetten in een speciale autogordel en eigenlijk het liefst in een bench, daar zit de hond gewoon het veiligst en kan zich bij een angstreactie niet ernstig verwonden. Of in de kofferbak met een speciaal hondenrek aan beiden kanten. Open de deur of kofferbak klep, als je alleen bent, een klein stukje zodat je hand erdoor kan en je de lijn kan pakken en dan nog overal op bedacht zijn.

Voor het eerst loslaten lopen.

Het wordt door de stichting altijd aangeraden om de hond de 1e 6 tot 8 weken niet los te laten, dit geldt echter niet voor elke hond. Er zijn honden die maanden, jaren of zelfs helemaal nooit los kunnen. Helaas zijn er ook mensen die niet kunnen wachten en het risico nemen de hond na een paar dagen al los te laten. En dan maar hopen dat het goed afloopt!
Is je hond zover dat je hem/haar kunt loslaten en sta je daar voor 100% achter, doe dit dan op een veilig afgesloten terrein.
Het is raadzaam om eerst goed te oefenen met een lange lijn kijk of uw hond luistert en naar u terugkomt. Misschien is er een manege in de buurt waar u uw hond kunt laten lopen.
Als je op de hond ergens op een omheind terrein loslaat onderschat dan ook het jachtinstinct van de Windhonden niet. Een kat, een konijn, een haas of een ree: allemaal redenen voor een (wind)hond om daar achteraan te gaan als ze de kans krijgen. Veel honden kunnen daarom ook echt niet los in een bos en zelfs op omheinde velden is het opletten, want een hek van 1.20 hoog is een makkelijke sprong voor een Galgo of Podenco en ook voor een wat grotere hond van een ander ras.

Een onzekere hond wijkt meestal niet van je zijde, maar als deze ergens van schrikt kan hij/zij wel wegvluchten.

Veiligheidstuig en halsband

Wat betreft de veiligheidstuigen, er verschillenden soorten te koop, maar waar moet zo’n tuig nou aan voldoen?

Een goed veiligheidstuig heeft 3 banden, 1 om de nek, 1 achter de voorpoten en 1 achter de ribben.
Het bijzondere ontwerp van dit soort hondentuigen biedt kleine en grote honden volledige bewegingsvrijheid zonder belasting van de nek. Het is eenvoudig op maat instelbaar zonder dat losse delen uitsteken. Een goed hondentuig is niet alleen veiliger dan een halsband, het voorkomt ook het risico op aandoeningen een hals en keel.
Een goed passend hondentuig zit perfect om het hondenlijf, met of zonder jas en uw hond heeft 100% bewegingsvrijheid, zonder de mogelijkheid om eruit te ontsnappen.

Gelukkig komen er steeds meer veiligheidstuigen op de markt. Ik noem er 2:  Ruffwear Webmaster Harness en Sofa Dog Safety Sport Harnas Y.  Bij het laatst genoemde tuig hoeft uw hond geen poten op te tillen, dit tuig is voorzien sluiting clips een beide zijden van het lichaam. Dat maakt het aandoen van dit tuig een stuk makkelijker.

Belangrijk is dat je in ieder geval een tuig van goede kwaliteit koopt.

Halsbanden heb je in verschillende soorten, de stoffen verstelbare martingale, leren martingale en leren gesp halsbanden. Zorg dat de halsband van goede sterke kwaliteit is en goed passend. Martingale stoffen halsbanden zijn verstelbaar.

Dit stuk is al eerder door mij gepubliceerd, ik heb het nu aangepast en hier en daar tips toegevoegd van rescue organisaties.
Waarom? Niet om een discussie te beginnen maar om mensen te informeren en vooral in het belang van de veiligheid van de bange/ getraumatiseerde hond.

Want die bange/ getraumatiseerde hond is vaak weer de dupe als het verkeerd afloopt!
Van de ene hel belanden in de andere hel…zo onnodig!
Het zal vast voor veel mensen allemaal overdreven klinken, maar jij als adoptant/eigenaar bent verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw hond want jouw hond ziet geen gevaar!

Wees de ogen en de oren van uw hond. Geef hem/haar rust, geborgenheid en liefde. Met veel geduld komt het vast wel goed.

Schroom niet om hulp te vragen bij de stichting waar de hond vandaan komt als je met een probleem te kampen hebt. Ook zijn er veel mensen met ervaring te vinden op FB.

Op bijgevoegde foto’s zie je goed aangelijnde Galgo’s

En voor alle duidelijkheid, dit geldt niet alleen voor Galgo’s en Podenco’s maar voor alle bange honden ! 

            

            

  

 

 

         

Sofa Dog Safety Sport Harnas Y                              Ruffwear Web Master Harness

Uit veel hondentuigen kan een hond ontsnappen, maar uit bovenstaande veiligheidstuigen  kan dit niet!

Met dank aan: Gwen Plu, Gitana Banderín, Katia J r Vermaelen en Petra Jespers voor het beschikbaar stellen van de foto’s.

Indra van den Berg-Corputty