Home / Windhonden blog / My Life My Freedom

My Life My Freedom

My Life My Freedom, veiligheid voor alles!

 

Het is een streng beleid. Elke adoptant wordt gescreend. Maar het is verbazingwekkend hoe mensen “denken” dat hun galgo of podenco, of andere rescuehond veilig is. Ze kennen ze.

Het maakt niet uit wie je bent. Waar ter wereld je ook woont.

Het te voeren beleid is overal hetzelfde. Veiligheid voor alles.

Je laat ze los, ze lopen weg, gaan op de vlucht, raken kwijt, sorry is geen excuus. Dat is er gewoon niet. Want jij bent het NIET die terug is naar het ruige leven op straat en moet zien te overleven. Zij zijn het. Je voelt niet wat zij voelen. Als ongelukken gebeuren, zal huilen niet helpen, sorry zal niet helpen. De schade is al aangericht.

Het probleem is dat iedereen hun honden denkt te kennen. Maar zij kennen hun trauma niet. Weken, soms maanden zijn er nodig geweest om ze te redden en te rehabiliteren en hun wonden te laten genezen en dat voor een gok? Omdat je denkt dat ze het nodig hebben om te kunnen rennen?

Wat zegt zo’n contract dan nog? Mensen worden in elk land gescreend en nog eens gescreend en aangesproken. Als de hond eenmaal thuis is, doen en zeggen ze wat ze willen.

Jij hebt die hond uit het buitenland niet gered. Je hebt hem geadopteerd. Je kreeg opdrachten en deed een belofte. De zelfde belofte die mensen als Charlotte del Rio bij iedere redding doen. En jij die adopteert belooft je aan die belofte te houden.

 

Charlotte del Rio schrijft:

“Als jij jouw belofte breekt, is de mijne ook niets meer waard. En ik moet leven met het besef dat ik mijn belofte aan hen heb verbroken, dat ik hen heb laten vallen, door hen over te laten aan iemand voor wie deze belofte weinig waard bleek te zijn.

Ongelukken gebeuren. Bij jou, bij mij.

Maar nalatigheid is iets anders.”

De eisen zijn duidelijk. Lokaal adviseert Charlotte de adoptanten om hun hondjes regelmatig naar de finca terug te laten komen, waar ze heerlijk kunnen spelen op het grote veld. Voor de hondjes die verder weg wonen zijn er ook zo veel mogelijkheden te verzinnen. Een veilige plek, zoals een tennisbaan, een volleybalveld, een binnenbak bij een manege, een goede hondenspeeltuin, of lekker joggen of fietsen naast de baas. Er zijn echt genoeg mogelijkheden.

Het protocol is en blijft: Als je van ze houdt, hou ze veilig en houdt je aan de belofte van een leven voor altijd. Geen uitzonderingen, voor welk land dan ook. “My Life, My Freedom!”

Deze post van Sandra Deakin van Carlota Galgos Rescue Canada en de reactie van Charlotte del Rio daar op, is een antwoord op vragen van adoptanten uit diverse landen.

Vragen waarom de galgos ten alle tijde veilig aangelijnd moeten zijn, behalve in veilig omheind gebied (min. 1,80meter). Ze zien al die foto’s van loslopende windhonden en willen dat ook voor hun galgo, ze denken dat dit nodig is om ze gelukkig te houden.

Maar overal ter wereld stellen niet alleen Charlotte del Rio, maar ook de organisaties die haar en andere rescues helpen de zelfde eisen voor adoptie.

Je neemt een enorm risico als je jouw galgo los laat lopen. Het zijn windhonden, en luisteren en netjes bij je terugkomen is iets wat ze snel vergeten, zeker als ze iets spannends zien en de achtervolging hebben ingezet, en nog meer als ze ergens van geschrokken zijn. Hoe lang en hoe goed je ze ook kent.

Helaas zien we iedere dag weer posts van hondjes die ontsnapt zijn of kwijtgeraakt. Pups, volwassen honden, maar zelfs de oudjes die niet zo hard meer lopen. Over hekjes gesprongen, door de deur geglipt, of geschrokken van het baasje dat is gevallen en daarom gevlucht, niet veilig gezekerd in de auto en ontsnapt toen het protier werd opengemaakt. Velen worden weer opnieuw gered, maar vele andere sterven een vreselijke dood. Deze honden zijn in het land van herkomst al door een hel gegaan en onze belofte wanneer we ze adopteren is om ze veilig te houden en geen risico’s te nemen.

Hou je daar dan ook aan, alsjeblieft.

Dit is en blijft een vereiste. Net als de omheining van 1,80m, behalve onder speciale omstandigheden goedgekeurd door Charlotte. Als je je hond in de tuin los wilt laten, zijn er manieren om wijzigingen aan te brengen aan elk type hekwerk.

Galgos en podencos zijn niet voor iedereen weggelegd en als je een hond wilt die niet bij je past, die niet bij jouw levensstijl past, kun je beter een ander hondenras overwegen.

Sorry als dit bericht bot lijkt, maar de vereisten zijn er niet voor niets, ze zijn er simpel en alleen om jouw galgo veilig te houden.

Desiree Buskens

 

Foto gemaakt door Vivian Jolie-Stoop